Informatie Planetron

Planetron werd medio 1989 door door astronaut Jerry Ross geopend. Met de opening was Planetron meteen één van de grootste voorlichtingscentra over astronomie en ruimtevaart in ons land.

Het Zeiss-planetarium is geplaatst in een koepel met een diameter van 15 meter. In deze zaal is plaats voor 123 bezoekers. Als het donker wordt in de zaal, wordt er voor de bezoekers een realistische sterrenhemel zichtbaar. Naast een planetarium herbergt het ook een sterrenwacht de grootste optische telescoop van Nederland die beschikbaar is voor een breed publiek. Tijdens een sterrenkijkavond kunnen bezoekers onder begeleiding door dit instrument kijken naar bijvoorbeeld de kraters op de maan of de ringen van de planeet Saturnus. Daarnaast bezit het Planetron Cinedome een radiotelescoop.

Hiernaast werd het planetarium ook gebruikt als ruimtetheater met rondomfilmvoorstellingen. Deze grootbeeldfilms op het grote koepelvormige projectiescherm omgaven de bezoekers met overweldigend beeld en geluid. Teruglopende belangstelling in combinatie met snelle technische en peperdure ontwikkelingen in de grootbeeldprojectie hebben Planetron doen besluiten de projectie van deze films per januari 2015 te beëindigen. Sindsdien was Planetron uitsluiten nog te bezoeken tijdens sterrenkijkavonden.

In verband met het Corona-virus vond moesten de sterrenkijkavonden na 13 maart 2020 worden geannuleerd. Omdat het Planetron ten tijde van het Corona-virus is verkocht was de sterrenkijkavond op 13 maart 2020 tegelijkertijd de allerlaatste in de geschiedenis van het Planetron.

 

 

Feiten Planetron

  • Rondleiding sterrenwacht

   In het observatorium van het Planetron werd uitgelegd hoe men met een telescoop naar de sterren kan kijken, aan welke eisen een telescoop moet voldoen en wat de telescoop (de grootste optische telescoop van Nederland!) van Planetron zo bijzonder maakt.

  • Rondomfilm

   De rondomfilms die in het Planetron werden getoond, duurden ongeveer 3 kwartier, waren ongeveer 2,5 km lang en wogen ongeveer 50 kg.

  • Telescoop

   De telescoop van Planetron was met een diameter van 60 cm verreweg de grootste telescoop in Nederland welke beschikbaar was voor publiek. De telescoop weegt ruim 3500 kg.

  • Bezoekers

   Planetron heeft sinds de opening in 1989 ongeveer 1,5 miljoen bezoekers ontvangen.

  • Het Zeiss-planetarium in Planetron

 • Planetarium

  Het Zeiss planetarium projecteert meer dan 15.000 sterren op het grote koepelscherm van Planetron.

 • Sterrenkijkmedaille

  De sterrenkijkmedaille is met de sluiting van Planetron een waar collectors-item. Nu de sluiting een feit is, is het voorgoed voorbij met deze medaille!